top of page

Van Lego word je zen, zeggen de echte AFOLS (Adult Fans of Lego) op de beurs in Landgraaf

De door Geert van Gemert gebouwde Lego-stad. — © Bas Quaedvlieg

Jos van den Camp Zaterdag 13 april 2024 om 15:36 Landgraaf - De Limburgse Lego-vereniging Dutchbricks houdt dit weekeinde een beurs op Megaland in Landgraaf. Met veel bouwsels waar sommigen jaren aan hebben gewerkt. Welkom in de wereld van AFOLS, minifigs en MOC’s. Ze bestaan: mensen die bij de lancering van een nieuw Lego-product er meteen twee kopen. Eentje om uit te pakken en mee aan de slag te gaan. En een om ingepakt te laten, op te bergen op zolder, te wachten totdat het zeldzaam wordt en het uiteindelijk voor (veel) meer geld te verkopen. Maar dat zijn geen echte AFOLS, zegt Paul Kusters (50) uit Landgraaf, geen Adult Fans Of Lego - geen echte liefhebbers. „Dat zijn beleggers en handelaren die vooral over geld en nauwelijks over de hobby praten als ze op zo’n beurs rondlopen. Die kijken goed rond of ze nog ergens een bepaald zeldzaam mini-poppetje, een minifig, uit een Star Wars-doosje op de kop kunnen tikken.”

© Bas Quaedvlieg

Voor Paul en zijn vrouw Donna (49) Kusters is dat niet de lol van de hobby. Paul wil ontspannen, zijn hoofd leegmaken als hij thuiskomt na een dag lesgeven op de basisschool. Lego heeft hem in ieder geval al veertig jaar in de greep. Als hij als klein kind zijn moeder vroeger goed had geholpen met boodschappen doen en dragen, dan mocht hij nog wel eens een doosje Lego uitzoeken in het warenhuis van Wiersma op de Hoofdstraat in Schaesberg. „Dat vergeet je nooit.” Ruimtevaart

Sindsdien is hij er weg van. Nu knutselt zowel hij als Donna wekelijks zeker tien uur in hun huiskamer aan Lego-projecten. Zij fantaseert er dan op los met haar eigen Ice Planet Krypto en hij zet nog wat puntjes op de i bij zijn Classic Space-creatie waar hij jaren aan gewerkt heeft; de eerste ruimtevaart-Lego die in de jaren tachtig werd uitgegeven. Paul Kusters maakt niets aan de hand van tekeningen, maar heeft zijn eigen ontwerp. Een MOC heet dat in Lego-termen: My Own Creation.

© Bas Quaedvlieg

In de grote zaal van Megaland in Schaesberg werkte fietsenmaker Geert van Gemert (49) uit Weert vrijdag negen uur achtereen aan het opzetten van zijn immense Lego-stad, zodat die zaterdag en zondag te bewonderen is. Jarenlang bouwde hij thuis in Weert aan de afzonderlijke elementen die overal in het huis van de vrijgezel in partjes zijn terug te vinden. Hij bouwde een grote stad waar omheen een spoorlijn is aangelegd en een Lego-trein rijdt. We zien drie of vier verdiepingen tellende woonhuizen, hotels, kantoren, winkels waaronder de exclusieve Green Grocer, een bioscoop en een museum, een brandweerkazerne, een bouwkraan en nog heel veel meer. Maar we zien hier ook heel veel details: een vogeltje in een boom, een bloempotje op een balkonnetje, een glazenwasser op een steiger en vrolijke gevelreclames.

© Bas Quaedvlieg

Pinkpop

De beurs Bricktopia, die dit weekeinde in Landgraaf wordt gehouden, is een initiatief van de Limburgse vereniging Dutchbricks - The Dutch Lego Community die ruim 130 leden telt en die eerder tentoonstellingen hield in met name Midden-Limburg. Bezoekers van de beurs, waar ongeveer veertig standhouders staan, worden in de zaal van het Megalandterrein in stijl ontvangen: meteen naast de toegangsdeur hebben Lego-liefhebbers het Pinkpop-terrein nagebootst. Er staan meer dan honderd Lego-poppetjes voor een rijk versierd podium. Aan Lego-campers, -tentjes en zelfs Lego-dixies is gedacht.

Dutchbricks bestaat tien jaar en is voortgekomen uit de beurzen die al veel langer in België worden gehouden. Lego is daar nog populairder (en goedkoper) dan in Nederland, zegt een handelaar uit Leuven die er samen met zijn vrouw vele tientallen Lego-dozen verkoopt. Sommige zijn nog voorzien van een zegel en dus nooit geopend geweest, andere zijn ‘used and checked’ – gebruikt maar wel gecontroleerd en compleet – en daardoor een stuk(je) goedkoper dan een originele versie.


De Leuvense verkoper van reeds gebruikte (maar complete) en ongeopende Lego-sets . — © Bas Quaedvlieg

Zen

Sommige exemplaren zijn echt zeldzaam en duur geworden, weet de Vlaamse handelaar. De Porsche 911 GT3 kostte jaren geleden 180 euro. Daar betaal je nu 860 euro voor en voor de Green Grocer zul je ook je beurs moeten trekken. „Lego gaat er nooit uit, blijft altijd bestaan”, zegt de man. Marcha Slangen (41) uit Kerkrade en haar dochter Liv (8) staan vooral verlekkerd te kijken naar de volautomatische Lego-achtbaan die Pieter van der Wouden heeft gebouwd. Van Lego word je zen, vindt Marcha die de blokjes de laatste tijd weer heeft opgepakt. En ze hoopt dat Liv snel gaat meedoen. Dat begin lijkt gemaakt. Ze kijkt in ieder geval haar ogen uit.

43 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page